Rinoplastie Rinocorectie Deviatie Sept Timisoara

Rinoplastie sau rinocorectie (Chirurgia estetica a nasului)

 

Indicatii:

  • nasul cu "cocoasa"
  • varful nasului prea lat si mare
  • varful nasului coborat spre gura
  • deficientele nazale asociate cu deviatie de sept

 

 

Rinoplastia se efectueaza pentru atingerea unor obiective estetice.Nasul spune multe despre personalitatea ta. Din punct de vedere estetic, nasul indreapta privirea celui care te observa catre ochii. In urma unei trauma sau a dezvoltarii naturale, nasul poate fi in dizarmonie cu celelalte trasaturi ale fetei, anuland astfel functia sa estetica. Scopul chrurgiei estetice a nasului (rinoplastie) este acela de a restabili armonia fetei tale.

Rinoplastia sau operatia de remodelare a nasului a devenit de cativa ani, una dintre cele mai frecvente interventii chirurgicale din tara noastra
Cei mai interesati de rinoplastie sunt cei care au anumite trasaturi ale nasului pe care ei le gasesc neatractive, cum ar fi o baza larga a nasului, o cocoasa mare pe nas (dosul nasului), sau un varf de nas ca un bulb. Fiecare dintre aceste imperfectiuni poate fi tratata prin interventia chirurgicala. Nasului i se reda forma prin inlaturarea cocoasei de pe dosul nasului, ingustand baza, sau rotind varful in sus sau jos. Rezultatul este un nas mai mic, conturadu-l in asa fel incat sa se potriveasca fetei tale. Interventia chirurgicala are loc cu anestezie generala.

Operatia chirurgicala este fie “deschisa” fie “ inchisa”.


Tehnica deschisă:

În cazul acesteia, majoritatea inciziilor se fac în interiorul nasului. Cu toate acestea, o incizie se face de-a latul cartilajului care separă nările – columela. Pielea este apoi ridicată peste nas pentru a permite expunerea structurii cartilaginoase a nasului. Chirurgii care preferă tehnica deschisă sunt încântaţi de expunerea sporită, ceea ce uşurează observarea anormalităţilor sau dezechilibrelor. Un avantaj prezentat de această tehnică este că poţi vedea felul în care cartilajul este plasat în mod natural, fără distorsiunile create de tehnica închisă .Principalul dezavantaj este că trebuie să te asiguri că cicatricea se închide în mod corespunzător, astfel încât să se alinieze, pentru a nu rezulta o cicatrice suplimentară. Celălalt dezavantaj este că rezultă umflături ceva mai pronunţate, iar durata operaţiei este mai mare.
Chirurgii care aleg tehnica deschisă susţin că cicatricea de sub nas este practic neobservabilă şi se vindecă uşor. Pacienţii se sperie de regulă de inciziile externe şi rămân surprinşi de dimensiunile ei reduse şi foarte puţin vizibile. Dacă operaţia decurge bine, cicatricea nu se vede si se vindeca rapid. Prin folosirea tehnici deschise se obţin rezultate mai bune.

 

Tehnica închisă:

Aceasta tehnica constă din incizii care se fac în interiorul nasului. Cartilajul este extras din nas şi remodelat. Când ne referim la abordarea intra-nazală sau închisă, există câteva abordări diferite, în funcţie de locul în care se fac inciziile. Aceste se pot efectua chiar în partea inferioară (sub toate cartilajele) sau între cartilajul inferior şi cel superior. Marea diferenţă în cazul tehnicii închise este că se foloseşte cartilajul natural, sprijinindu-l pentru a forma vârful nasului.

Rinoplastia sau operatia de rinoplastie e o procedură relativ simplă, dar care poate face minuni pentru aspectul fizic al oricărei persoane. Poate eşti nemulţumită de lungimea nasului tău, de forma lui, de dimensiunea nărilor, în orice caz, chirurgia cosmetică îţi poate rezolva problema
Timpul necesar pentru efectuarea rinoplastiei depinde de mai multi factori incluzind abordul chirurgical, tipul nasului preoperator, complexitatea operatiei, anatomia pacientei, tipul anesteziei.

In general operatia dureaza 1–2 ore.

Cele mai multe operatii de rinoplastie necesita 1 – 2 zile de spitalizare postoperatorie, pentru a ramane dupa operatie sub observarea personalului medico-chirurgical de specialitate.

Dupa operatie va trebui sa purtati pe nas o atela metalica iar interiorul nasului va fi mesat pentru a mentine structurile osteocartilaginoase si tesuturile moi in pozitia benefica. Nasul va fi umflat, deasemeni si ochii care vor fii inconjurati de echimoze ( vinatai). Durerea postoperatorie este suportabila. Respiratia va fi posibila numai pe gura.


Discomfortul initial este controlat cu medicatie antialgica.


Primele 48 ore dupa operatie este indicat a se aplica comprese reci pe ochi. Deasemenea trebuie evitate racelile, de aceea perioadele indicate pentru rinoplastii sint primavara si toamna.

Firele se scot dupa 7-10 zile si atela se indeparteaza dupa minin 10 zile.

Cicatricile rezultate sint mici si nu pun probleme din punct de vedere estetic. In cazul in care aveti predispozitie pentru cicatrici keloide si hipertrofe, discutati aceasta problema cu chirurgul plastician.

De obicei activitate se poate relua dupa 2-3 zile. Durerile pot persista, motiv pentru care se recomanda administrarea de analgezice.

Activitatea totala se poate relua dupa 2-3 saptamini in functie de evolutia operatiei si nivelul activitatii cotidiene. Chirurgul plastician va va recomanda timpul optim dupa care se poate relua activitatea.
Recuperarea dupa rinoplastie este un capitol sensibil. In primul rand deoarece o persoana fara nicio suferinta anterioara apare
deodata cu un pansament pe nas si cu echimoze in jurul ochilor.

In special pentru anturaj, aceasta imagine este uneori socanta.
Rinoplastia respecta una dintre regulile chirurgiei plastice : orice interventie estetica trebuie sa fie minim traumatizanta.  

Dar oricat de atraumatice ar fi tehnicile folosite, nasul se afla intr-o pozitie expusa privirii iar fata in general raspunde imediat la agresiunea chirurgicala intr-un mod foarte vizibil. In al doilea rand rinoplastia necesita rabdare inainte de a evalua forma finala. O rinoplastie primara executata in conditii optime va avea o recuperare intre 7 si 30 zile. Aceasta recuperare se refera la disparitia vanatailor si a edemului postoperator. Vindecarea completa a scheletului nazal va dura ceva mai mult. Unii pacienti confunda aceasta perioada cu un rezultat nefavorabil, iar unii chirurgi justifica un rezultat slab recomandand asteptarea mult peste timpul real.

Vindecarea completa a nasului se face dupa citeva luni.
Rinoplastia produca infrumusetarea nasului atit cit este posibil pentru a realiza un echilibru estetic al fetei.

Beneficiile emotionale si psihologice ale acestei operatii sint cresterea increderii in sine, o imagine a corpului imbunatatita si o mare satisfactie personala.
Rinoplastia este o procedura chirurgicala complexa, o intrepatrundere intre arta si stiinta. Cel mai bun rezultat se obtine atunci cand chirurgul si pacientul lucreaza impreuna printr-o imbinare a procedurii tehnice cu rabdare in acest fel armonia si echilibrul vor fi restabilite pe fata ta.