Tratament Endoscopic Sinuzita cronica/ Rino-sinuzita cronica

Tratament Rinosinuzita cronică

Sinuzita cronică poate fi cauzată de o infecție, dar poate fi cauzată și de creșterea unor formațiuni în sinusuri (polipi nazali) sau de o deviație de sept. Cel mai adesea, sinuzita cronică afectează tinerii și adulții de vârstă mijlocie, dar poate afecta și copiii.

Diagnostic

Pentru a determina cauza simptomelor, doctorul va testa sensibilitatea la nivelul nasului sau gâtului.

Pentru a fi mai ușoară vizualizarea căilor nazale, doctorul va folosi un instrument pentru a menține nasul deschis, apoi va aplica medicamente ce produc constricția vaselor de sânge din culoarul respirator și va introduce o lumină în pasajul nazal pentru a urmări inflamația sau lichidul.

Inspecția vizuală va ajuta la excluderea condițiilor fizice care determină sinuzita, cum sunt polipii nazali sau alte anormalități.

Endoscopia nazală. Un tub subțire, flexibil sau rigid (fibroscop sau endoscop), cu o lumină cu fibră optică și o videocameră atașată, este inserat prin nas permițându-i doctorului să vizualizeze pe un monitor cavitățile nazale, deschiderile fiziologice ale sinusurilor și, uneori, interiorul sinusurilor. 

 

Imagistică. Imaginile achiziționate folosind tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică nucleară (RMN) pot arăta detalii cu privire la sinusuri și zona nazală. Acestea ajută la identificarea unei inflamații profunde sau a obstrucției fizice care sunt dificil de detectat folosind doar endoscopul. În rinosinuzitele cronice este recomandată examinarea CT.

Tratament

Scopul tratării sinuzitei cronice constă în reducerea inflamației sinusurilor, menținerea căilor de drenaj nazal, eliminarea cauzei care stă la baza sinuzitei și reducerea numărului puseelor de sinuzită.

Tratamentul medicamentos

Doctorul vă poate recomanda un tratament pentru ameliorarea simptomelor sinuzitei. Acesta poate include:

Irigații cu soluții saline, care se introduc în nas pentru a spăla căile nazale.

Corticosteroizi nazali. Spray-urile ajută la prevenirea și tratarea inflamației: budesonide (Rhinocort Aqua), mometasone (Nasonex) și fluticazonă (Avamys).

Corticosteroizi orali sau injectabili.  Aceste medicamente sunt folosite pentru ușurarea inflamației din sinuzita severă, în special dacă aveți polipi nazali. Exemplele includ prednisone și metiprednisolon (oral), betametazonă orală (Celestamine) sau dexametazonă (injectabil). Corticosteroizii orali pot cauza efecte secundare severe când se folosesc timp îndelungat, prin urmare sunt indicați numai pentru tratarea simptomelor severe.

Decongestionanți. Aceste medicamente sunt disponibile fără rețetă în forme de sirop, tablete și spray. Se folosesc timp de câteva zile cel mult, în caz contrar pot determina acccentuarea congestiei (congestive rebound).

Calmante precum aspirina, acetaminofenul (Paracetamol) sau ibuprofenul (Nurofen). Din cauza riscului de sindrom Reye – o boală care poate fi fatală – niciodată nu trebuie administrată aspirină unui tânăr sub 18 ani. Aspirina poate declanșa o alergie severă în cazul pacienților cu sindrom Vidal-Samter (triada polipoză nazală – astm bronșic – alergie la aspirină).

Trebuie reținut că unele dintre aceste medicamente pot agrava sinuzita. Metode mult mai eficiente de administrare a medicației pentru sinusuri sunt încă studiate.

 

Antibioticele sunt câteodată necesare în sinuzită dacă aveți o infecție bacteriană. Cu toate acestea, sinuzita cronică este adesea cauzată de alte microorganisme decât bacteriile, de aceea antibioticele nu au mereu efect.

ULTIMA OPTIUNE  TERAPEUTICA OPERATIE  ENDOSCOPICA RINOSINUZITA CRONICA

 

ARE AVANTAJE CLARE: 


MINIM INVAZIV


ABORD CLAR CU VIZUALIZAREA SPATIULUI OPERATOR


RECUPERARE RAPIDA 


DURATA SCURTA A OPERATIEI


Dacă sinuzita continuă să reziste la tratament sau medicație, chirurgia endoscopică a sinusurilor poate fi o soluție. Pentru această procedură, chirurgul introduce prin nări un endoscop (un tub cu o lentilă care mărește) și o cameră video, echipament ce îl ghidează către sinusuri. De asemenea, se folosesc instrumente mici pentru a îndepărta polipii sau alte obstrucții care blochează fluxul aerului sau al fluidelor din sinusuri.

Chirurgul va lărgi deschiderile sinusurilor în cavitatea nazală pentru a îmbunătăți drenajul și cu un instrumentar special și optici (endoscoape) angulate poate pătrunde în fiecare sinus în parte pentru a îndepărta polipii sau acumulările de mucoasă patologică și mucoasă îngroșată care obstruează din interior ostiumurile sinusale.

Prevenirea recidivelor

Evitați infecțiile de tract respirator superior. Minimalizați contactul cu oameni cu viroze. Spălați-vă pe mâini frecvent cu apă și săpun, în special înaintea meselor.

Ținerea sub control a alergiilor și a astmului. Urmați tratamentul recomandat de medic pentru a soluționa alergiile și astmul; dacă simptomele nu sunt foarte bine controlate, vorbiți cu doctorul pentru a schimba planul de tratament.

Evitați fumul de țigară și aerul poluat. Acestea pot irita și inflama plămânii și căile nazale.

Umidificarea casei. Folosiți un umidificator dacă aerul din casă are tendința de a fi uscat. Acesta ajută la umidifierea căilor de respirație, îmbunătățește fluxul mucusului din sinusuri și ajută la prevenirea blocajului și a inflamației.

Pentru pacientii care fumeaza, se impune renuntarea la fumat, cel putin pe durata tratamentului, de preferat definitiv. De asemenea, este importanta tratarea afectiunilor asociate (infectii dentare, alergii, diabet, hipertensiune etc.)

OPERATII ENDOSCOPICE ORL

TRATAMENT CHIRURGICAL MINIM INVAZIV PENTRU RINOSINUZITA CRONICA

Interventia chirugicala asupra sinusurilor, spre deosebire de alte tipuri de operatii in care o parte din organul sau tesutul bolnav este indepartat implica crearea altei cai de comunicare la nivelul sinusurilor fata de cele deja existente, alaturi de indepartarea mucoasei inflamate si de eliminarea mucozitatilor purulente. 

Nu uita tratamentul chirurgical rinosinusal este ultima optiune terapeutica!